Η Marilynne Robinson, κάτοχος του βραβείου Πούλιτζερ του 2005, είναι μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες συγγραφείς της Αμερικής.
Το ‘Λάϊλα’ σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά, είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας της Αϊόβα (τα προηγούμενα είναι το ‘Γκίλιαντ’ και ‘Στο σπίτι’ που πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), αλλά η ανάγνωσή του δεν προϋποθέτει την ανάγνωση των υπολοίπων.
Είναι ένα μυθιστόρημα σαν εκείνα τα παλιά που πλέον θεωρούνται κλασσικά. Ένα βιβλίο για την ανθρωπιά, τον έρωτα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό αλλά και για την πίστη, τη θρησκεία και το Θεό.
Είναι μια συγκινητική ιστορία που έχει σαν κεντρικό της ερώτημα το γιατί ο Θεός επιτρέπει να συμβαίνουν δυστυχίες στους ανθρώπους. Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου η Λάϊλα, είναι μια φιγούρα θλιμμένη, μοναχική, που δεν αισθάνεται ότι ανήκει κάπου και είναι ανίκανη να εμπιστευθεί τους ανθρώπους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εμπειριών που είχε από την αρχή της ζωής της όταν η οικογένειά της την πέταξε – μικρό κοριτσάκι ακόμη – στο δρόμο και στο κρύο. Μεγάλωσε κοντά σε μια γυναίκα που την περιμάζεψε και τη φρόντισε γυρνώντας μαζί της στους δρόμους και κερδίζοντας το λιγοστό ψωμί τους δουλεύοντας περιστασιακά.
Μεγάλη πια, η Λάϊλα, και ενώ η σωτήρας της έχει χαθεί, συνεχίζει να ζει τη ζωή που έχει μάθει. Άστεγη, απομονωμένη και κάνοντας όποια δουλειά βρεθεί στο δρόμο της, φθάνει στην μικρή πόλη της Αϊόβα, Γκίλιαντ ‘μια από κείνες τις πόλεις που τα σκυλιά κοιμούνταν στη μέση του δρόμου για ν’ απολαύσουν τη λιακάδα και τη ζεστασιά που κρατούσε και μετά τη δύση του ήλιου’. Εκεί ζει σε μια εγκαταλειμμένη καλύβα όπου ‘η μόνη άνεση που είχε εκεί μέσα ήταν η μοναξιά της’. Είναι τα χρόνια μετά το Κραχ του αμερικάνικου χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο του 1929 και οι ομάδες των αστέγων που τριγύριζαν στους δρόμους ζώντας με ό,τι είχε να τους προσφέρει η φύση και οι δουλειές του ποδαριού, δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο.
Στο Γκίλιαντ, η Λάϊλα, συναντά τον ιερέα της πόλης όταν μπαίνει στην εκκλησία για να προστατευθεί από τη βροχή και αυτή η γνωριμία της αλλάζει τη ζωή. Μαθημένη να ζει μόνη της και να στηρίζεται στον εαυτό της δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την αποδοχή, την καλοσύνη και τη φροντίδα που γνωρίζει κοντά στον ιερέα Τζον Έϊμς. Αμήχανη, αλλά δελεασμένη από τη μοναδική πόρτα που άνοιξε γι’ αυτή στη μέχρι τώρα ζωή της, παλεύει με τις αναστολές της και την περηφάνια της, μέχρι που αποφασίζει να εμπιστευθεί αυτόν τον ξεχωριστό ιερέα και να τον παντρευτεί. Κοντά του, αποκτά όνομα και ρίζες, ξεκαθαρίζει με το παρελθόν της, βρίσκει τις απαντήσεις της στα μεγάλα ερωτήματα που την απασχολούν, μαθαίνει σιγά σιγά να πιστεύει στο Θεό και να εμπιστεύεται τους ανθρώπους και για πρώτη φορά σχεδιάζει το μέλλον της αλλά και το μέλλον του παιδιού που περιμένει.
Το βιβλίο δεν είναι χωρισμένο σε κεφάλαια. Η Robinson, από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας της Λάϊλα, περνάει με τέτοια φυσικότητα στην εποχή που, παντρεμένη πια, ξανασκέφτεται το παρελθόν της, που δεν δημιουργεί καμία σύγχυση στον αναγνώστη.
Είναι ένα δυνατό βιβλίο που πίσω από την ιστορία του κρύβει τους βαθείς θεολογικούς προβληματισμούς της συγγραφέως. Τα δύο επίμετρα, στο τέλος, η συζήτηση της Robinson με τον B.Obama και οι σκέψεις του Σταύρου Ζουμπουλάκη για την εντολή της ζωής και τους απροσδόκητους δρόμους της καλοσύνης, συμπληρώνουν το ξεχωριστό αυτό βιβλίο.
Εκδόσεις : ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Διαβάστε επίσης : http://fractalart.gr/lila/