«Η Καλή τύχη εδώ και τώρα’‘ είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα αλλά κατατάσσεται δύσκολα. Πνευματώδες, αστείο και αληθινό, με έναν ήρωα αθώο και μοναδικά συμπαθή, ο οποίος λίγο πριν γίνει σαράντα, χάνει τη μητέρα του με την οποία έχει ζήσει όλη του τη ζωή.
Ο Μπαρθόλομιου Νηλ είναι ιδιαίτερος, κάποιοι τον λένε «καθυστερημένο», ποτέ δεν είχε κάποιον φίλο – εκτός ίσως από τον ιερέα της ενορίας του – ποτέ δεν έχει εργαστεί και έχει αφήσει την ευθύνη της ζωής του στα χέρια της μητέρας του. Όταν εκείνη αρρωσταίνει από καρκίνο στον εγκέφαλο, και αποπροσανατολισμένη από την ασθένεια και τα φάρμακα αρχίζει να φωνάζει τον Μπαρθόλομιου «Ριτσαρντ», εκείνος υποθέτει ότι τον συγχέει με το είδωλό της, τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Γκήρ. Ο Matthew Quick χρησιμοποιεί τη φόρμα των επιστολών για να δώσει φωνή στον ιδιόμορφο ήρωά του. Επιστολές που ο Μπαρθόλομιου γράφει στον Ρίτσαρντ Γκηρ. Ο τελευταίος, αν και δεν εμφανίζεται πουθενά, και οι επιστολές μένουν αναπάντητες, εντούτοις αποκτά το ρόλο του πνευματικού οδηγού που συμβουλεύει και στηρίζει τον ασυνήθιστο ήρωα του βιβλίου.
Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Μπαρθόλομιου επιχειρεί δειλά δειλά και με τη βοήθεια της ψυχανάλυσης και του ιερέα της ενορίας, να βγει στον κόσμο και να ενταχθεί στην κοινωνία. Προσπαθεί φιλότιμα, βάζοντας εύκολους στόχους, πηγαίνοντας για ομαδική ψυχοθεραπεία, και συχνάζοντας στην τοπική βιβλιοθήκη όπου γοητεύεται από τη μελαγχολία μιας νεαρής βιβλιοθηκονόμου.
Ο τίτλος του βιβλίου μας συστήνει την κοσμοθεωρία της μητέρας του Μπαρθόλομιου η οποία υποστηρίζει ότι η τύχη είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Πιστεύει ότι όλη η καλή τύχη στον κόσμο πρέπει να εξισορροπείται από την κακή, και το αντίστροφο. Έτσι νιώθει ενοχές όταν της συμβαίνουν καλά πράγματα, διότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα πρέπει να υπομείνει δύσκολες στιγμές, και είναι ευτυχής όταν, για παράδειγμα, το σπίτι που μοιράζεται με τον γιό της λεηλατείται, επειδή κάποιος κάπου πρέπει να είναι στην πάνω πλευρά της καρμικής τραμπάλας.
Το χιούμορ και οι ανατροπές είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτού του τρυφερού και ταυτόχρονα φιλοσοφικού βιβλίου, ενώ οι χαρακτήρες είναι τόσο αληθινοί που αισθάνεσαι ότι κάπου τους ξέρεις.
Εκδόσεις: ΙΚΑΡΟΣ