Άλλο ένα διαμάντι απο τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ σε εξαιρετική μετάφραση της Δ. Δότση. Σ’αυτό το βιβλίο που βραβεύτηκε με το βραβείο Campiello ο Σκουράτι εξετάζει με διεισδυτικότητα τη σχέση δάσκαλου και μαθητή, την παρακμή του εκπαιδευτικού συστήματος, την αλλοτρίωση των παλαιών εκπαιδευτικών και τις χαμηλές αντιστάσεις των νέων.
Πιο επίκαιρο από ποτέ το μυθιστόρημα αυτό, γραμμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σαν ημερολόγιο, καταπιάνεται με τη βία, τη νεανική παραβατικότητα, τις κοινωνικές προκαταλήψεις αλλά και με την αγωνία και την ευθύνη που συναισθάνεται ο εκπαιδευτικός για τους μαθητές του και τις πράξεις τους.
Βρισκόμαστε σε ένα Λύκειο της Ιταλίας, λίγο έξω από το Μιλάνο, την τελευταία ημέρα των εξετάσεων, όπου ένας μαθητής ενώ δεν παρουσιάζεται στις εξετάσεις, εμφανίζεται αργότερα με ένα όπλο και σκοτώνει όλους τους καθηγητές εκτός από έναν – τον καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας .
Ο ένοχος είναι γνωστός από την πρώτη σελίδα και ο συγγραφέας ψάχνει τα γεγονότα σε βάθος αναζητώντας τα αίτια.Ο επιζών καθηγητής παλεύει με τις ενοχές του και τις ευθύνες του μέσα από τις αναδρομές στο παρελθόν τις οποίες επιβάλλει στον εαυτό του και ζωγραφίζει με ακρίβεια τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών. Κάνει την αυτοκριτική του και προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
«Αρνήθηκα να επιδιώξω να γίνω ο άνθρωπος που εκείνος ο νέος θα θαύμαζε, για να μην κινδυνεύσω να γίνω ο άνθρωπος τον οποίο θα περιφρονούσε»
Η τοπική κοινωνία, οι δημοσιογράφοι, οι ψυχολόγοι, οι γονείς των μαθητών και οι οικογένειες των θυμάτων στέκονται απέναντι από τους έφηβους μαθητές που αναζητούν τις δικές τους απαντήσεις.
Ένα βιβλίο για τους προβληματισμούς της νεολαίας που αρκετά συχνά πια την οδηγούν στην απόγνωση και τη βία. Ένα βιβλίο που απαιτεί την αφοσίωση του αναγνώστη και πρέπει να διαβαστεί από όλους.
Εκδόσεις : ΠΟΛΙΣ