ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΙΟΣ

IMG_0818Σ’ αυτό το αυτοβιογραφικό βιβλίο ο διανοούμενος και βραβευμένος συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ καταγράφει την πορεία της ζωής του, από τότε που ήταν ένα μικρό ασθενικό παιδί έως σήμερα, εστιάζοντας στη σχέση του με τον βίαιο και αντισημίτη πατέρα του.

Ο πατέρας του συγγραφέα είναι η κυρίαρχη φιγούρα σε όλη αυτή την αφήγηση. Ένας άνθρωπος αυταρχικός, αντισημίτης, αμετανόητος θαυμαστής του Χίτλερ, βίαιος σύζυγος  που εξευτελίζει σε κάθε ευκαιρία την γυναίκα του. Ο Μπρυκνέρ (γιός) παρατηρεί τους γονείς του και αντιδρά επιδιώκοντας να γίνει το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτούς και κυρίως το αντίθετο από τον πατέρα του. Φτάνει μάλιστα στο σημείο – σαν αντίδραση στον αντισημιτισμό του πατέρα του – να ταυτιστεί με τους Εβραίους διανοούμενους της εποχής του και να θεωρηθεί και ο ίδιος εβραίος, ενώ δεν είναι.

Παρόλη όμως την αντίθεσή του στις αρχές του, παρόλη την περιφρόνηση και την οργή που αισθάνεται για τα πιστεύω και τις πράξεις του πατέρα του, ο Μπρυκνέρ παραμένει δίπλα του μέχρι τον θάνατό του και τελικά καταλήγει να ομολογήσει την καθαρή αγάπη του σ’αυτόν και να παραδεχτεί ότι του οφείλει εκτός από τη ζωή του και όλο του το έργο. «Ο πατέρας μου με βοήθησε να σκεφτώ καλύτερα, σκεπτόμενος το αντίθετο από εκείνον» αναφέρει σε κάποιο σημείο στο βιβλίο του.brucknerpascal07dr

Δεν είναι ένα ανάγνωσμα ευχάριστο, σίγουρα όμως καθηλώνει τον αναγνώστη τόσο με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα των περιγραφών των γεγονότων όσο και με την αγωνία που διακατέχει τον συγγραφέα προκειμένου να βρει απαντήσεις και να απελευθερωθεί από μια βαριά κληρονομιά.

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2015, Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος

Σχετικά links :

http://www.in.gr/entertainment/book/suggestions/article/?aid=1500040193

http://www.protagon.gr/epikairotita/44341018960-44341018960

http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=752451

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.