Ένα συμβατικό θρίλερ με εντυπωσιακές ανατροπές και μια ενδιαφέρουσα πλοκή είναι το βιβλίο «Ο Φρόιντ στο Μανχάταν» του Λυκ Μποσί που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ σε μετάφραση του Γιάννη Καυκιά.

Το 1909 ο διάσημος ψυχαναλυτής Σ. Φρόιντ επισκέπτεται με τον μαθητή και φίλο του Κ. Γιούνγκ τη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση αμερικάνικων πανεπιστημίων, προκειμένου να δώσουν μια σειρά διαλέξεων για την προώθηση της ψυχανάλυσης. Φτάνοντας όμως στη Νέα Υόρκη ο Φρόιντ – και ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον εγωκεντρισμό της πόλης όπου «όλα φωνάζουν για να τραβήξουν την προσοχή»,- αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του όταν καλείται να θέσει τα μυστικά της ψυχανάλυσης στην διάθεση της αστυνομίας για τον εντοπισμό ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ένας πλούσιος αρχιτέκτονας βρίσκεται δολοφονημένος και ο μόνος μάρτυρας του φόνου, η κόρη του Γκρέις, δεν μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία γιατί πάσχει από αμνησία. Ο Φρόιντ καλείται να βοηθήσει αρχικά την Γκρέις και κατ’ επέκταση την αστυνομία χρησιμοποιώντας την ψυχανάλυση.
«Είμαι γιατρός», είπε στο τέλος. «Η ψυχανάλυση είναι θεραπευτική μέθοδος. Δεν είναι για να εξηγεί αινίγματα, ούτε για να βοηθάει στη σύλληψη δολοφόνων. Και δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να γίνω αστυνομικός ή δικηγόρος.» ……. «Αρνούμαι να βοηθήσω την αστυνομία να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση. Αλλά δέχομαι ν’ ασχοληθώ με μια ασθενή που έχει πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά μου και που παρουσιάζει ενδιαφέρον για την επιστήμη.» σελ. 68

Έτσι, με φόντο το Μανχάταν που κτίζεται με εντατικούς ρυθμούς και μέσω απολαυστικών ψυχαναλυτικών διαλόγων, ο αναγνώστης μπαίνει με απλό και κατανοητό τρόπο στις βασικές έννοιες της ψυχανάλυσης και μαθαίνει για την ερμηνεία των ονείρων, τις νευρώσεις, τα συμπλέγματα και το ασυνείδητο. Το πιο δυνατό όμως στοιχείο του βιβλίου είναι η ιδέα της ψυχανάλυσης που τίθεται στη διάθεση της αστυνομίας για την διαλεύκανση εγκλημάτων.
Το ιστορικό πλαίσιο της εποχής έχει αποδοθεί εκπληκτικά τόσο με την συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων όπως ο Ρούσβελτ, ο Μόργκαν, ο Τέσλα και ο Μαρκ Τουαίην, όσο και με την παράθεση εντυπωσιακών πληροφοριών για την αρχιτεκτονική των πιο εμβληματικών κτιρίων της Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα.
Η σχέση του Φρόιντ με τον Γιούνγκ δίνεται με σχετική αντικειμενικότητα αφού με όπλο του το χιούμορ ο συγγραφέας ενημερώνει τόσο για το δέσιμό τους όσο και για την αντιπαλότητά τους.
Ευφυές, ενδιαφέρον και ευχάριστο βιβλίο από το οποίο δεν λείπουν και οι αναφορές στον τεκτονισμό, τις μυστικές οργανώσεις, τις τελετουργικές δολοφονίες και τα σύμβολα των αλχημιστών.
Εκδόσεις : ΚΑΛΕΝΤΗΣ