ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

9789601651453-200-1035470Το “Φως ανάμεσα στους Ωκεανούς” , το πρώτο μυθιστόρημα της Μ.Λ.Στέντμαν, είναι ένα συγκινητικό, υπερβατικό μυθιστόρημα που φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα. Μια έξυπνα γραμμένη ιστορία για τα όρια της αγάπης, της απώλειας, της προσποίησης και της δικαιοσύνης.

Καθώς ο Τομ Σέρμπουρν επιστρέφει στην Αυστραλία μετά από τέσσερα οδυνηρά χρόνια σε διακεκριμένη υπηρεσία στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μοναχική εργασία ενός φαροφύλακα στο απομακρυσμένο Τζέϊνους Ροκ μοιάζει ελκυστική. Σε κάποια επίσκεψη στην  ηπειρωτική χώρα ο Τομ συναντά την Ίζαμπελ την ερωτεύεται, παντρεύονται και ξεκινούν την κοινή τους ζωή στο απομονωμένο νησί ελπίζοντας στη γέννηση ενός παιδιού που θα ολοκληρώσει την ευτυχία τους. Ο καιρός περνάει και η Ίζαμπελ μετά από δύο αποβολές προσπαθεί να συνέλθει από τον θάνατο ενός πρόωρου μωρού όταν το κύμα φέρνει στην ακτή μια βάρκα που περιέχει το σώμα ενός νεκρού άντρα και ένα ολοζώντανο μωρό. Η Ίζαμπελ θέλει να κρατήσει το παιδί, το οποίο βλέπει ως δώρο από τον Θεό ενώ ο Τομ θέλει να ειδοποιήσει τις αρχές. Η χαρά της Ίζαμπελ για το μωρό είναι τεράστια και η προοπτική της επιστροφής του φαντάζει καταστροφική και έτσι ο Τομ υποχωρεί και το μωρό μένει μαζί τους. Καιρό αργότερα, σε μια σπάνια επίσκεψη στην ηπειρωτική χώρα, το ζευγάρι ακούει την ιστορία της Χάννα Ράδερφορντ , η οποία έχασε τον άντρα και το μωρό της στη θάλασσα και αντιλαμβάνονται ότι το μωρό που μεγαλώνουν ανήκει σ’ εκείνη. Οι ενοχές κατατρώνε τον  Τομ, και παρόλο που η Ίζαμπελ δεν συζητάει καν την επιστροφή του παιδιού, εκείνος παίρνει την ευθύνη, και οδηγεί την ιστορία σ’αυτό που τον προστάζει η συνείδησή του.

Οι αναγνώστες συχνά καλούνται να πάρουν θέση για το καλό ή το κακό, για το δίκιο και το άδικο. Μια τέτοια ιστορία είναι κι αυτή που αν και κάποιες φορές γίνεται υπερβολικά μελοδραματική είναι μια ιστορία που προβληματίζει και κάνει τον αναγνώστη να σκέφτεται «εγώ τελικά τι θα έκανα αν ήμουν σ’ αυτή τη θέση;». Και είναι τελικά αυτή η ηθική αμφισημία που κάνει το βιβλίο συναρπαστικό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

http://www.kathimerini.gr/829449/article/politismos/kinhmatografos/ena-fws-mesa-sto-skoteino-pelagos

http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/4611-stedman

Εκδόσεις : ΠΑΤΑΚΗΣ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.