Το χάρτινο σπίτι είναι ένα σύντομο μυθιστόρημα 107 σελίδων με κύριο θέμα του την αγάπη για τα βιβλία.
Η ιστορία αρχίζει με το θάνατο μιας καθηγήτριας λογοτεχνίας, σε τροχαίο. Η Μπλούμα Λένον διασχίζει ένα δρόμο ενώ είναι απορροφημένη στην ανάγνωση ενός ποιήματος της Έμιλυ Ντίκινσον – και έτσι τεκμηριώνει ο συγγραφέας την άποψή του ότι τα βιβλία είναι επικίνδυνα και μπορούν να αλλάξουν την τύχη των ανθρώπων. Ο αφηγητής της ιστορίας είναι ο συνάδελφος της Μπλούμα που αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από ένα δέμα που αποστέλλεται στην καθηγήτρια και φίλη του μετά το θάνατό της. Το δέμα περιέχει το βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ «Γραμμή Σκιάς», έχει σταλεί από την Ουρουγουάη, από άγνωστο αποστολέα με μια περίεργη αφιέρωση και κάποια ίχνη τσιμέντου επάνω του.
Η ιστορία που έχει χτίσει ο Ντομίνγκες είναι μόνο η αφορμή για να γράψει έναν ύμνο για τα βιβλία και το ρόλο τους στη ζωή μας. Να ξεχωρίσει τους αναγνώστες, να αναφερθεί σε τρόπους ανάγνωσης, να μιλήσει για αρχειοθέτηση αλλά και για το ταξίδι της ανάγνωσης που δεν τελειώνει ποτέ, με τα βιβλία σαν ενδιάμεσους σταθμούς που οδηγούν το ένα στο άλλο. Εκτός από την Έμιλυ Ντίκινσον και τον Τζόζεφ Κόνραντ παρόντες στο βιβλίο είναι και ο Χέμινγουέι, ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο Σαίξπηρ, ο Τζούλιαν Μπάρνς ακόμη και (τι συγκίνηση!) ο Καζαντζάκης.
Το χάρτινο σπίτι είναι ένας μικρός διαλογισμός για το τι μπορεί να μας προκαλέσουν τα βιβλία και για το πόσο σημαντικά είναι στη ζωή μας.
Ένα βιβλίο που μιλάει στην ψυχή κάθε βιβλιόφιλου!
Εκδόσεις : ΠΑΤΑΚΗΣ
Σάββατο 21/5 βαρύ και μουντό στην Αττική, με τη σκόνη από την Αφρική να περιορίζει τον ορίζοντα και να πλακώνει την ψυχή μας που διψάει για λιακάδα, έπιασα στα χέρια μου, ξανά, «Το Χάρτινο σπίτι». Βιβλίο χαρισμένο από φίλη αγαπημένη, σε δύσκολη φάση της ζωής μου, αποτελεί το καταφύγιό μου σε ανάλογες στιγμές. Και πάντα βοηθάει! Ευχαριστώ Μαριλένα!
Πολύ καλό βιβλίο με ιδιαίτερη αξία για εμάς τους βιβλιοφάγους! 😉
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο