ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

thumbnail“Από τις απαρχές της ιστορίας, οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν γύρω από υπαίθριες φωτιές ή στην αγορά για να ακούσουν ιστορίες. Αυτή η επιθυμία μοιάζει βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη ύπαρξη όσο και το αίσθημα της ιδιοκτησίας. Ουδέποτε υποκρίθηκα ότι ήμουν κάτι άλλο πέρα από παραμυθάς. Χαίρομαι να αφηγούμαι ιστορίες και έχω πει πολλές. Δυστυχώς για μένα η αφήγηση μιας ιστορίας χάριν της ιστορίας και μόνο αποδοκιμάζεται από τη διανόηση. Προσπαθώ να υπομείνω σθεναρά την κακοτυχία μου.”

Έτσι καταλήγει το κείμενο που έγραψε ο μεγάλος Σώμερσετ Μωμ για να ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες του και να παραθέσει τις απόψεις του για το διήγημα, στον πρόλογο της συλλογής διηγημάτων του με τον τίτλο Creatures.

Στη συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, με τίτλο “Χονολουλού και άλλα διηγήματα”,  σε μετάφραση Παλμύρας Ισμυρίδου, αποκαλύπτεται όλη η τέχνη του συγγραφέα, με το λιτό ύφος, το αξεπέραστο πνεύμα αλλά και τον τσουχτερό σαρκασμό του.

Η συλλογή περιέχει εννέα διηγήματα – το ένα καλύτερο από το άλλο – με τους εξής τίτλους : ‘Μάκιντος’, ‘Χονολουλού’, ‘Ο απομακρυσμένος σταθμός’, ‘Ο παντογνώστης’, ‘Το τέλος της φυγής’, ‘Τα χνάρια στη ζούγκλα’, ‘Οι τέσσερις Ολλανδοί’, Ο σάκος των βιβλίων’ και ‘Ναυάγια’.

Η σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά και τα πάθη που γεννά η αφομοίωση κάποιων από τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις  των αυτοχθόνων, είναι το βασικό θέμα αυτών των διηγημάτων που – με φόντο το Βόρνεο, τη Μαλαισία και τη Χαβάη – αποκαλύπτουν την πορεία της Βρετανικής αυτοκρατορίας προς την παρακμή της. Ευρωπαίοι που έχουν αποφασίσει να ντύνονται με το λάβα-λάβα των ντόπιων και έχουν απαρνηθεί εντελώς τον δυτικό τρόπο ζωής, άλλοι που έχουν δημιουργήσει σχέσεις με τους ντόπιους, οι ιεραρχίες των τοπικών κοινωνιών και οι κώδικες συμβίωσης με τους λευκούς, οι διαφορές στην κουλτούρα, οι παρεξηγήσεις και η δυσκολία της συνύπαρξης είναι τα θέματα που προβάλει ο συγγραφέας σ’ αυτή την ξεχωριστή συλλογή.r00005331

Είναι αληθινή απόλαυση να παρακολουθείς τον τρόπο που ο Μωμ επεξεργάζεται με σκεπτικισμό τους χαρακτήρες του και προβάλει με καυστική ειρωνεία τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Σας το συνιστώ θερμά!

Εκδόσεις : ΑΓΡΑ

528870-w-somerset-maugham-quote-the-most-valuable-thing-i-have-learned

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.