Γράφει η Νατάσα Σκιαδά.
Ένα γήινο/ρεαλιστικά επικίνδυνο και σκληρό μυθιστόρημα που μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να θυμηθούμε τον Homo Ludens είναι το βιβλίο ‘Ίσλα Μπόα’ του Χρήστου Αστερίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.
‘’Ο πολιτισμός’, έγραψε o Huizinga, ‘γεννιέται από την έμφυτη στον άνθρωπο τάση να παίζει και οι διάφορες πολιτισμικές μορφές, από το δίκαιο και τη φιλοσοφία ως την ποίηση, την πεζογραφία και την τέχνη μπορούν να κατανοηθούν ως εκδηλώσεις ή μεταμορφώσεις της θεμελιώδους ανθρώπινης ορμής για το παιχνίδι’.
Κακώς ξεχάσαμε τον Homo Ludens!
Παιχνίδι καλούνται να ‘’παίξουν’’ οι 10 εθελοντές αλλά ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου που θα τους αναγκάσει να διολισθήσουν στα πιο βαθιά σκαλοπάτια της ανθρώπινης ύπαρξης για να επιστρέψουν – όσοι καταφέρουν να επιζήσουν – σε μια αφετηρία όπου όλα θα αρχίσουν ξανά.
Η τομή και η ουσία του μυθιστορήματος αυτού, είναι μια δήλωση πολιτική με άξονα τον άνθρωπο και τα δεινά στα οποία ο σύγχρονος τρόπος ζωής τον καταδυναστεύουν. Τα ερωτήματα αφορούν στην πανανθρώπινη ανάγκη να βγει ο κάθε ένας από το αδιέξοδο, από τον τοίχο που ορθώνεται μπροστά του. Να ξεφύγει από τα δεινά που γεννά η ιδεολογία του κέρδους και η εξουσία. Να έρθει σε επαφή με αυτό που πραγματικά είναι.
Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο. Όλα διαδραματίζονται σε ένα έρημο εξωτικό νησί με το κωδικό όνομα «Ίσλα Μπόα». Ένα απομακρυσμένο νησί κάπου ΒΑ του Πουέρτο Ρίκο, που έχει χαρακτηριστικά σχεδίας, με κατοίκους μια ομάδα ανθρώπων που συνιστούν ένα ‘’παγκόσμιο χωριό’’ με 10 διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικό παρελθόν αλλά κοινό στόχο να παίξουν με τα όρια τους, να αναδειχθούν νικητές.
Δέκα «παίκτες» από διαφορετικές χώρες με διαφορετική κουλτούρα, επιλέγονται από ένα παντοδύναμο αμερικανικό κανάλι για να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα συμβίωσης και επιβίωσης που θα αποτελέσει το νέο best seller του χειμερινού τηλεοπτικού προγράμματος του CNN, κάτι σαν το γνωστό survivor.
To έπαθλο, ‘ένα εκατομμύριο δολάρια.Ποιος θα το κερδίσει? Και τι θα απογίνουν όταν γρήγορα το πείραμα συμβίωσης εξελίσσεται σε πείραμα θανάτου και οι «παίκτες» αφήνονται στην τύχη τους καθώς το κανάλι καταρρέει μαζί με το επενδυτικό fund στο οποίο ανήκε η ‘’Σχεδία’’, «Ίσλα Μπόα», μεταφορικά ίδια με αυτή του Ζερικώ, μεταφέρει ψυχές που κάποιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν χωρίς κανένα έρμα.
Η μοίρα είναι προδιαγεγραμμένη, η πάλη και η δίψα για ζωή ίδια.
Η Βαβέλ στην οποία από την αρχή μας βάζει ο συγγραφέας , ξεκινά σχεδόν ανώδυνα με μια επίσκεψη μιας νεαρής δημοσιογράφου στην Φλόριντα στον Σάμου Κάου πρώην διευθυντή του τηλεοπτικού καναλιού CNN. Το βασικό ερώτημα της νεαρής δημοσιογράφου είναι να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τι ήταν το ΠΕΙΡΑΜΑ στο νησί «Ίσλα Μπόα». Η απάντηση δεν είναι εύκολη ούτε έρχεται άμεσα, και τίποτα δεν μαρτυρά την πραγματική της ταυτότητα και την σχέση της με το «Ίσλα Μπόα».
Eντυπωσιακές οι περιγραφές χωρίς φλυαρίες. οι χαρακτήρες αναδεικνύονται σε βάθος και όλοι τους λάμπουν με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Ο συγγραφέας μοιάζει να τους αγαπά όλους, να συμπάσχει μαζί τους.
Όσο προχωράς στο βιβλίο τόσο νιώθεις πως είσαι βαθιά μέσα στη ζούγκλα σε μια κινούμενη άμμο που σε καταπίνει χωρίς καμία διάκριση.
Η φύση όπως και στο κινηματογραφικό έργο ‘’THE EDGE’’ αναδεικνύεται δυνατή, κυρίαρχη, παντοδύναμη, ο άνθρωπος υποκύπτει και στο τέλος πεθαίνει από ντροπή!
Oι κάτοικοι του νησιού: Καναδός σεφ, Πακιστανός βιοτέχνης, Κενυάτης αθλητής, Λιβανέζα δασκάλα, Γάλλος διανοούμενος, Κινέζα οικονομική αναλύτρια, Γερμανός οικολόγος, Ελληνίδα αρχιτεκτόνισσα, Ιταλίδα μέλος ΜΚΟ, Aργεντίνα τραγουδίστρια.
Εκδόσεις : ΠΟΛΙΣ
Έγραψαν για το βιβλίο :
(Το Ίσλα Μπόα είναι ένα καθαρόαιμο πολιτικό μυθιστόρημα, πρόκειται δε για λογοτεχνία πρώτης γραμμής. Οσοι ανησυχούν για το μέλλον του σύγχρονου ελληνικού μυθιστορήματος ας το διαβάσουν και ας πάρουν μια βαθιά, απολαυστική ανάσα». (ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΕΚΟΣ, To Βήμα, 18/3/2012)
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ανατριχιαστικά επίκαιρο, το οποίο συλλαμβάνει την προϊούσα βαρβαρότητα στην οποία εισέρχεται ο δυτικός κόσμος που έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Το επίτευγμα του 40χρονου συγγραφέα, ο οποίος έχει βαθύτατη κλασική γερμανική κουλτούρα και έχει εργαστεί ως καθηγητής σε γυμνάσια της Ζακύνθου και πρόσφατα της Πάρου, είναι ότι δεν γράφει ένα «ελληνικό» μυθιστόρημα αλλά ένα καθαρόαιμο οικουμενικό μυθιστόρημα με πολιτική διάσταση, που ενσωματώνει την ελληνική περίπτωση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. (ΜΙΚΕΛΑ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗ, Τα Νέα, Βιβλιοδρόμιο, 18/2/2012)
Ο Χρήστος Αστερίου γράφει μια εξωτική αλληγορία, ένα παραμύθι, ένα μυθιστόρημα που λέει την ιστορία του με απλότητα αλλά και με βάθος, με σαφήνεια αλλά και με κλιμακωτή πολυσημία. Η λογοτεχνία έτσι ξαναβρίσκει τη χαμένη τομή ανάμεσα στην αναγνωστική ευχαρίστηση και στην κριτική σκέψη, ανάμεσα στην απόλαυση του μύθου και στην αναζήτηση ενός βαθύτερου νοήματος. (Γιώργος Περαντωνάκης, Διαβάζω, τεύχος 529, Μάιος 2012)
Για το βιβλίο έγραψε ένα εξαιρετικό ποστ και ο librofilo που είχε καλεσμένο τον Χρήστο Αστερίου στην εκπομπή του στον amagi.