Για το αριστουργηματικό βιβλίο-νουβέλα Φράνι & Ζούι του Τζ.Ντ. Σάλιντζερ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, σε μετάφραση Αυγ. Κορτώ, γράφει η Νατάσα Σκιαδά.
Το βιβλίο αφορά την ιστορία της Φράνι και του Ζουι δύο αδελφών 20 και 21 ετών αντίστοιχα μιας επταμελούς οικογένειας στην Νέα Υόρκη του 1950.
Από την αρχή της διήγησης φαίνεται αυτό που διαπερνά σε όλο το υπόλοιπο – της αδιάκοπης, επίπονης αναζήτησης της αλήθειας για την γνώση, για τη μη γνώση, για το πρόσωπο και το μη πρόσωπο για το τι σημαίνει τελικά η κατάκτηση της αληθινής γνώσης.
Η Φράνι και ο Ζούι είναι τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας Γκλας. Φοιτήτρια κλασσικών σπουδών αυτή , ηθοποιός ο αδελφός της. Την πορεία τους όμως αυτή, όπως μας παρουσιάζεται, καθορίζουν δύο πολύ σημαντικοί σταθμοί που διατρέχουν όλο το βιβλίο όπως διατρέχουν και ταλαιπωρούν και τους ήρωες.
Το πρώτο είναι ότι είναι και οι δύο Παιδιά-θαύματα, όπως και τα άλλα αδέλφια τους, μιας και συμμετείχαν σε μια από τις πιο εμπορικές εκπομπές του ραδιοφώνου με τον τίτλο ‘’οι Μικροί Σοφοί’’ με τεράστια επιτυχία, σε μια περίοδο από το 1927 έως το 1943.
Η ραδιοφωνική αυτή εκπομπή τους ανακηρύσσει σε παντογνώστες και σε παιδιά θαύματα αφού φαίνεται να κατέχουν την γνώση και τις απαντήσεις σε όσες ερωτήσεις δέχονται μέσα από αυτή την εκπομπή.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ο απόηχος της απώλειας από την αυτοκτονία του πρωτότοκου γιου (του μεγαλύτερου και ‘’σοφότερου’’ Σίμορ).
Έτσι , και με δεδομένη την διαφορά δεκαοχτώ περίπου χρόνων από τον Σίμορ ο οποίος μαζί με τον άλλο μεγαλύτερο αδελφό Μπάντυ έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των μικρότερων, η Φράνι και ο Ζούι είναι και τα πιο τραυματισμένα μέλη της πολύπαθης αυτής οικογένειας. Μαζί θα τους συναντήσουμε στο δεύτερο μέρος σε ένα σκηνικό θεατρικό , κλειστοφοβικό με όλα τα στοιχεία να υπηρετούν την δυσκολία και την σχεδόν ασφυκτική τους σχέση με την οικογένεια. Με σφιχτούς αλλά και γεμάτους χιούμορ διαλόγους να προσπαθούν να ‘’κοινωνήσουν’’ την αλήθεια γύρω από την ζωή, την ατομικότητα, την πραγματική επαφή με το ‘’θείο’’.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο με τίτλο Φράνι παρακολουθούμε την ίδια την Φράνι, φοιτήτρια κλασσικών σπουδών να καταφθάνει στην πόλη που σπουδάζει κι ζει ο φίλος της Λειν . Όλα προμηνύουν ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο υποσχέσεις και έντονες στιγμές , αλλά ξαφνικά όλα καταρρέουν και μαζί τους η ηρωίδα η Φράνι. Αιτία ένα μυστηριώδες πράσινο βιβλιαράκι που κουβαλά μαζί της και οι θρησκευτικές θεωρίες που αυτό περιέχει. Η κατάρρευση είναι ραγδαία και τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία. Η Φράνι υποφέρει, καταρρέει και έτσι η βραδιά λήγει άδοξα λόγω της ξαφνικής της αδιαθεσίας.
Το δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος της νουβέλας με τίτλο Ζούι διαδραματίζεται μέσα σε ένα Σαββατοκυριακοδεύτερο του Νοεμβρίου 1955, στο σαλόνι της οικογένειας Γκλας. Ο Ζούι ενώ διαβάζει το γράμμα του αδερφού του Μπάντι και το σενάριο από το καινούριο έργο στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει- δέχεται με μεγάλες δόσεις διαλόγων γεμάτων κυνισμό κ χιούμορ τις παραινέσεις της μητέρας του στο μπάνιο, με στόχο να μιλήσει στην αδελφή του Φράνι. Εκείνη φαίνεται να ανησυχεί για τη Φράνι η οποία αγκαλιά με το μυστηριώδες πράσινο βιβλιαράκι αρνείται να φάει και να συζητήσει μαζί της.
Ακολουθεί μια μεγάλη απολαυστική συζήτηση των δύο αδελφών, σχετικά με όσα στοιχειώνουν την Φράνι και το διήγημα τελειώνει με το τηλεφώνημα της Φράνι στον μεγαλύτερό της αδελφό, που ζει πια μακριά από το πατρικό των Γκλας.
Η Φράνι και στο τέλος , ‘’η ίδια πίνακας και διδαχθείσα ύλη’’ δεν παίρνει απαντήσεις σε όσα την απασχολούν.
Εκδόσεις : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον συγγραφέα εδώ και εδώ
Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας