ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

ψαραδεςΈνα δυνατό μυθιστόρημα που μας συστήνει ένα μεγάλο συγγραφέα.

Ο Chigozie Obioma σ’ αυτό το πρώτο του βιβλίο παρουσιάζει την Αφρική με όλες τις  αντιφάσεις της, την ομορφιά της και την κουλτούρα της μέσα από το πρίσμα της μοίρας μιας οικογένειας.

Είναι η συγκινητική αλλά και τραγική ιστορία τεσσάρων αγοριών, μεταξύ 15 και 9 ετών, παιδιών μιας ιδιαίτερα δεμένης οικογένειας, τα οποία συναντούν τυχαία τον τρελό του χωριού ο οποίος θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του.

Συναρπαστικό, λυρικό παραμύθι που είναι γραμμένο από τη σκοπιά του μικρότερου αδελφού με τρόπο που να επιτρέπει στον αναγνώστη να μαντεύει τη συνέχεια. Ο αφηγητής, γράφει σε παρόντα χρόνο ανακαλώντας τα γεγονότα του παρελθόντος και δεν διστάζει να προσθέσει στην αφήγησή τους λεπτομέρειες και στοιχεία που έχει συνειδητοποιήσει από την απόσταση που πλέον έχει από τα συμβάντα.

Με γλώσσα απλή, λιτή  και ταυτόχρονα συγκινητική – που πείθει σαν αφήγηση μικρού παιδιού –  αναφέρεται σε μικρολεπτομέρειες και στοιχεία της οικογένειας με διακριτικότητα, ενώ σταδιακά οδηγεί στην κάθαρση χρησιμοποιώντας πλήθος παρομοιώσεις και μεταφορές που αντί να κουράσουν πετυχαίνουν να δώσουν στην ιστορία βάθος και να προκαλέσουν συναισθήματα στον αναγνώστη.

Είναι μια ιστορία έντονη, από αυτές που δεν πετάς από πάνω σου εύκολα. Δεν νομίζω ότι  θα ξεχάσω ποτέ τον φόβο του Ικένα, την απόγνωση του Μπότζα, την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης του Ομπέμπε. Ο Ομπιόμα έντεχνα έχει αποτυπώσει στην ιστορία του τη δύναμη της εκδίκησης, της δεισιδαιμονίας αλλά και της αδελφικής αγάπης ενώ δεν παραλείπει να θίξει θέματα όπως οι οικογενειακοί δεσμοί, η ψυχική υγεία, η αξιοπρέπεια, η θρησκεία, η δικαιοσύνη, η παιδεία.

Παράλληλα με την ιστορία της οικογένειας παρουσιάζεται και η ιστορία της ίδιας
της Νιγηρίας. Υπάρχει μια σκηνή που τα αγόρια συναντούν τον ΜΚΟ Αμπιόλα και γίνεται αναφορά σε διάφορες πολιτικές προσωπικότητες της Νιγηρίας της δεκαετίας του ’90.  Είναι δύσκολο cebfceb2ceb9cebfcebcceb1να μην παρατηρήσεις ότι τα χαμένα όνειρα της οικογένειας παραλληλίζονται με τα χαμένα όνειρα της Νιγηρίας, της χώρας που υφίσταται τις συνέπειες της αποικιοκρατίας και της εσωτερικής διαφθοράς.

Περιμένω ανυπόμονα το επόμενο βιβλίο του Obioma και σίγουρα δεν είμαι η μόνη.

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.