ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ

στις

Εμπνευσμένο από τη ζωή του πατέρα του συγγραφέα, που ήταν ιπτάμενος χειριστής στην Πολεμική Αεροπορία και ανθυποσμηναγός στην εμπόλεμη Κορέα του 1951-52,το μυθιστόρημα «ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ» του Ηλία Μαγκλίνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ παρακολουθεί τη διαδρομή ενός νέου που φεύγει από την πόλη του στη Μακεδονία, κυνηγώντας τα όνειρά του.  Μια διαδρομή που κορυφώνεται στη Κορέα, τη χώρα της Πρωινής Γαλήνης.

«Μπορεί το βιβλίο να μιλά για την Ιστορία του τότε στην Ελλάδα, στην ουσία όμως μιλά για την προϊστορία του σήμερα: πόσα μας πονούν και πόσα αγαπάμε μέσα στο διάβα του χρόνου, οι μνήμες, ατομικές και συλλογικές, φαντάσματα και εικόνες που μας ακολουθούν και μας καθορίζουν σήμερα.

Το φόντο είναι ο πόλεμος της Κορέας που έχει σήμερα κάτι εξωτικό και είναι επίσης ένας άγνωστος, ξεχασμένος πόλεμος, παρθένος λογοτεχνικά μιλώντας. Αυτό το τελευταίο με ιντριγκάρισε. Όμως το βιβλίο δεν είναι για εκείνον τον πόλεμο. Είναι για τους πολέμους του καθενός μέσα στο μυαλό και την ψυχή του»  αναφέρει ο συγγραφέας .

Το βιβλίο ‘Πρωινή Γαλήνη’ είναι ένα βιβλίο ενηλικίωσης που ξεκινάει τα χρόνια που ο εμφύλιος στην Ελλάδα ήταν ακόμη νωπός, με ήρωα τον Δημήτρη, έναν νέο που διψάει να ξεφύγει από όλα όσα του έχει προδιαγράψει η ζωή και η κατάσταση στη χώρα. Μέσα από το χυτήριο του πατέρα του στα Βοδενά (σημερινή Έδεσσα), ξεχνιέται βλέποντας τα σύννεφα να ταξιδεύουν στον ουρανό  και τα αεροπλάνα να πετούν και αισθάνεται τα σύνορα της μικρής πόλης που ζει να τον πνίγουν. Ο Δημήτρης θέλει να πετάξει, να βρεθεί μόνος του στον ουρανό, να απομακρυνθεί από το πολεμικό κλίμα και την ανασφάλεια που υπάρχει ακόμη τόσο στην οικογένειά του όσο και στη χώρα. Η λύση γι’ αυτόν βρίσκεται στα αεροπλάνα και όχι στο χυτήριο του πατέρα του ή πίσω από ένα γραφείο. Και κάπως έτσι κάνει την επανάστασή του, φεύγει από το σπίτι του και έρχεται στην Αθήνα όπου μπαίνει στην σχολή Ικάρων.

«Λίγο πριν από τα Ιλίσια», σήκωσε το βλέμμα και είδε ένα μικρό πλήθος Αθηναίων να αποβιβάζεται σε μια στάση λεωφορείου και ο καθένας να οδεύει για τη δουλειά του. Πρωί Σαββάτου, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ιδιωτικά γραφεία μόλις που είχαν ανοίξει για την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας και, παρατηρώντας τους άνδρες να κλείνονται στα γραφεία τους, ο Δημήτρης αισθάνθηκε μια λύπηση γι’ αυτούς, συλλογιζόμενος πως μια ζωή είχαν να ζήσουν και θα τη ζούσαν έγκλειστοι, ισοβίως προσγειωμένοι.»

από το αρχείο του συγγραφέα

Στο εκπαιδευτικό ταξίδι του στο Τέξας αποτυγχάνει και επιστρέφοντας στην Ελλάδα κατατάσσεται στη σχολή Ευελπίδων και αργότερα ακολουθεί εθελοντικά το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος στην Κορέα. Η ντροπή της αποτυχίας τον κυνηγά και αναζητά την καταξίωση με τη συμμετοχή του σ’ ένα πόλεμο, έστω και μακρινό. Είναι ο τρόπος του για να ισορροπήσει ανάμεσα στο φόβο και τον ηρωισμό.

Τρεις είναι οι εμφύλιοι που εμπλέκονται στη ζωή του Δημήτρη. Ο εμφύλιος στην Ελλάδα που του στέρησε το θείο του, πίκρανε τη μητέρα του και φόρτωσε αγωνίες τον πατέρα του, ο εμφύλιος στην Κορέα που τον είδε σαν ανάγκη για επιβεβαίωση και εισιτήριο για την επαγγελματική του ανέλιξη και ο τρίτος και χειρότερος είναι ο εμφύλιος μέσα του. Η μάχη του με τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις και τους συμβιβασμούς.

Όμως η Πρωινή Γαλήνη δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κι ένα βιβλίο για τον έρωτα, την αδελφική αγάπη, το δέσιμο με τους ξένους και το τραύμα από το δέσιμο με τους συγγενείς.

«Δεν αρκεί το όνειρο, κι ας λένε οι λογοτέχνες. Το όνειρο δεν φτάνει. Δεν μπορείς να κάμεις χωρίς το όνειρο, αλλά δεν μπορείς και να κάμεις μόνο με αυτό – οτιδήποτε κι αν επιδιώξεις».

Οι ήρωες του Μαγκλίνη είναι άνθρωποι καθημερινοί με αδυναμίες, επιθυμίες και όνειρα δικά τους ή ‘δανεικά’. Δεν είναι εξιδανικευμένοι, δεν είναι ήρωες, δεν πολεμούν μόνον για υψηλά ιδανικά και δεν είναι ατρόμητοι. Ελπίζουν, παθιάζονται, ερωτεύονται, συμβιβάζονται,  απογοητεύονται και φιλοσοφούν όπως όλοι μας.

Το βιβλίο Η Πρωινή Γαλήνη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη, με το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και με το Βραβείο Πεζογραφίας 2015 του περιοδικού Κλεψύδρα

Εκδόσεις : ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σχετικά άρθρα :

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.