ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

στις

Το βιβλίο ‘Μπρούκλιν του Κολμ Τομπίν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου. Ο Τομπίν μεγάλωσε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και εγκατέλειψε την Ιρλανδία στα δύσκολα χρόνια. Έζησε για τρία χρόνια στη Βαρκελώνη, η οποία αν και τον απορρόφησε – τόσο που  έγινε ο τόπος που διαδραματίζεται το πρώτο του βιβλίο -, εντούτοις δεν κατάφερε να τον κρατήσει. Τελικά ο Τομπίν επέστρεψε στην πατρίδα του και έγινε δημοσιογράφος. Το Ένισκόρθι είναι ο τόπος του και ο Τομπίν στο ‘Μπρούκλιν’ το παρουσιάζει όπως ήταν τη δεκαετία του ‘50. Η ιστορία που αφηγείται σ’αυτό το βιβλίο είναι αρκετά απλή αλλά σ’ αυτή την απλότητα οφείλεται και η δύναμή της.

Η ηρωίδα του, η Έιλις, είναι μια συνηθισμένη κοπέλα. Υπάκουη, χωρίς μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες, πειθαρχημένη στις εντολές και τα σχέδια των άλλων. Ζει με τη χήρα μητέρα της και την μεγαλύτερη αδελφή της Ρόουζ, η οποία φαίνεται να κινεί τα νήματα και να παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις στην οικογένεια. Τα άλλα τρία αδέλφια τους έχουν ήδη μεταναστεύσει στην Αγγλία προς αναζήτηση εργασίας. Η Έιλις σπουδάζει λογιστική αλλά μπορεί να βρει δουλειά μόνο στο τοπικό μπακάλικο κι αυτό για μία μέρα την εβδομάδα. Ένας ιερέας από την Αμερική γνωρίζει την Ρόουζ και προθυμοποιείται να βοηθήσει την Έιλις να μεταναστεύσει στο Μπρούκλιν και να της εξασφαλίσει στέγη και δουλειά. Παρόλο που η Έιλις δεν έχει καμία επιθυμία να εγκαταλείψει τη μητέρα της, τους φίλους της και το οικείο της περιβάλλον, δέχεται απρόθυμα το σχέδιο της αδελφής της να μεταναστεύσει.

Αξιοσημείωτες είναι και οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια της Έιλις. Όλοι συμπεριφέρονται με αυτοσυγκράτηση και ευγένεια κρατώντας τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους κρυμμένα, οδηγώντας συχνά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε παρανοήσεις και λάθος συμπεράσματα. Η μητέρα κρατά τη στενοχώρια της για τον αποχωρισμό με την κόρη της και η κόρη φοβάται ότι η μητέρα δεν νοιάζεται. Η αδελφή θυσιάζει τη δική της ζωή για την μικρή αδελφή που προστατεύει, πιστεύοντας ότι εκείνη θέλει να φύγει. Η μικρή υποτάσσεται στο σχέδιο της μεγάλης χωρίς πραγματικά να το θέλει.

Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, η Έιλις φτάνει στην Αμερική, όπου ξεκινάει να εργάζεται σ’ένα πολυκατάστημα και προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον. Μια που είχε  πάντα στο μυαλό της ότι θα ζήσει στην πόλη που μεγάλωσε βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με καταστάσεις και συνθήκες για τις οποίες δεν είχε καθόλου προετοιμαστεί. Παρά τη νοσταλγία για τον τόπο της και τους ανθρώπους της, σφίγγει τα δόντια και προσπαθεί να βάλει θεμέλια στη νέα της ζωή. Τα μαθήματα λογιστικής που παρακολουθεί για να μπορέσει να διεκδικήσει μια καλύτερη δουλειά και ο δεσμός της με τον νεαρό Ιταλό Τόνι την κάνουν να αρχίσει να ονειρεύεται και πάλι για τη ζωή της. Ο ξαφνικός θάνατος όμως της αδελφής της και το γεγονός ότι αισθάνεται ότι είναι καθήκον της να γυρίσει στο Ένισκόρθι για να φροντίσει την μητέρα της, την φέρνουν αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα για το πού τελικά ανήκει, για το αν θα ακολουθήσει την καρδιά της ή το καθήκον της και για το αν θα ακολουθήσει το δρόμο που πια έχει χαράξει ή θα υποταχθεί στις προσδοκίες των άλλων.

Το Μπρούκλιν είναι μια ιστορία για τη μετανάστευση. Ένα μυθιστόρημα που προσπαθεί να εξισορροπήσει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της ξενιτιάς. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα βιβλίο ενηλικίωσης για μια γυναίκα που βιώνει την απώλεια, προσαρμόζεται σε ένα νέο πολιτισμό, αγωνίζεται μόνη της και τελικά διεκδικεί το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή της.

Εκδόσεις : ΙΚΑΡΟΣ

Πηγές :

https://www.bookpress.gr/stiles/sto-ergastiri/athina-dimitriadou

http://www.colmtoibin.com/

https://www.theguardian.com/books/2009/may/09/colm-toibin-brooklyn

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.