Συχνά ακούμε στις ειδήσεις για ανθρώπους που έκαναν απίστευτα εγκλήματα και συνήθως οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους, τους περιγράφουν σαν άτομα ήρεμα και λογικά. Έτσι γεννάται το ερώτημα του πόσο καλά ξέρουμε κάποιον – ακόμη κι αν αυτός είναι ο πατέρας ή η μητέρα μας. Αναρρωτιόμαστε αν έχουμε χάσει κάτι βασικό από την ιστορία του, καθώς και κατά πόσο είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το τι κουβαλάει στην ψυχή του.
Η εμπιστοσύνη, η ψυχική υγεία, τα μυστικά και τα συμβατικά ψέματα μέσα στην οικογένεια, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται στο βιβλίο του ‘Η Φάρμα’ ο νεαρός συγγραφέας Τομ Ρομπ Σμιθ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ σε μετάφραση Ουρανίας Παπακωνσταντοπούλου.
Βασισμένο σε ένα πραγματικό γεγονός που βίωσε ο συγγραφέας, το βιβλίο είναι ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ, για την επίδραση του κλονισμού της ψυχικής υγείας στον ιστό μιας οικογένειας, που αφήνει διάχυτη την πεποίθηση ότι όλοι κρατούν μυστικά που κάποια στιγμή αποκαλύπτονται ή δεν αποκαλύπτονται ποτέ και μένουν κρυμμένα για μια ζωή.

Οι γονείς του Ντάνιελ, η Τίλντε και ο Κρις, έχουν μετακομίσει μετά τη συνταξιοδότησή τους, από την Αγγλία στη Σουηδία – τόπο καταγωγής της Τίλντε – κυρίως για οικονομικούς λόγους. Εκεί αγοράζουν μια μικρή φάρμα σε μια αγροτική επαρχιακή πόλη και προσπαθούν να στήσουν την καινούρια τους ζωή. Ο Ντάνιελ – για τους δικούς του λόγους – αναβάλει συνεχώς μια επίσκεψη στους γονείς του και μένει με την εντύπωση ότι ζουν γαλήνια, κοντά στη φύση και μακριά από προβλήματα. Μέχρι τη στιγμή που δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα του που τον ενημερώνει ότι η μητέρα του δεν είναι καλά και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Πριν καλά καλά συνέλθει από το σοκ, του τηλεφωνεί η μητέρα του που του ανακοινώνει αφενός μεν ότι κινδυνεύει, αφετέρου δε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Λονδίνο και θα του πει τι ακριβώς συμβαίνει μόλις συναντηθούν. Έτσι ο Ντάνιελ βρίσκεται ανάμεσα στους γονείς του χωρίς να ξέρει ποιόν να εμπιστευθεί. Η μητέρα του, με μια καταπληκτική αφήγηση, του μεταφέρει με λεπτομέρειες μια ιστορία συνομωσίας και εγκλημάτων στην οποία ισχυρίζεται ότι είναι αναμεμειγμένος και ο πατέρας του. Καθώς η αφήγηση της Τίλντε προχωράει, ο αναγνώστης βιώνει το ίδιο επίπεδο σύγχυσης – ως προς την ειλικρίνεια των ισχυρισμών της – με τον Ντάνιελ.
Ο Σμιθ δημιουργεί σκηνές που κλιμακώνουν την ένταση, και κρατά τους αναγνώστες σε αγωνία προσπαθώντας να αποφασίσουν για το ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι, τι είναι αλήθεια και τι ψευδαίσθηση.
Μια ψυχολογική μελέτη που σε βάζει να σκεφτείς ποιες θα ήταν οι δικές σου αντιδράσεις αν αυτό συνέβαινε στους δικούς σου γονείς. Ένα βιβλίο που λόγω της προσωπικής εμπειρίας του συγγραφέα είναι γραμμένο με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, διαβάζεται μονομιάς και χαρίζει – εκτός από την ικανοποίηση της ανάγνωσης – και βαθείς προβληματισμούς. Μην το χάσετε!
Εκδόσεις : ΠΑΤΑΚΗΣ
Reblogged στις Greek Canadian Literature.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!