Ο ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

στις

hardy-stories‘Ο Παραστρατημένος Εφημέριος και άλλες ιστορίες είναι μια συλλογή διηγημάτων του Βρεττανού συγγραφέα Τόμας Χάρντυ που κυκλοφορεί από την σειρά ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ’ των εκδόσεων ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ σε μετάφραση Γιάννη Κωστόπουλου.

Ομολογώ ότι αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο έργο του Τόμας Χάρντυ που διαβάζω και με εξέπληξε ευχάριστα αφού είναι μια αντιμετώπιση της βικτοριανής κουλτούρας τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει από άλλους γνωστούς συγγραφείς (Κ.Ντίκενς, Σ. Μπροντέ, Χ. Τζέιμς κ.ά.). Ο Τόμας Χάρντυ αποφεύγει τον γλυκερό ρομαντισμό των συγχρόνων του και διεκδικεί για τις γυναίκες μια πιο ουσιαστική κοινωνική θέση μιλώντας ανοιχτά τόσο για τις πνευματικές τους ικανότητες όσο και για τη σεξουαλικότητά τους.

Αυτή η συλλογή διηγημάτων περιέχει τέσσερις ιστορίες :

Στην πρώτη ιστορία (Ο Παραστρατημένος Εφημέριος), ένας εφημέριος ερωτεύεται μια νεαρή χήρα που ασχολείται με λαθρεμπόριο ποτών!!! Αρχικά ο συγγραφέας είχε δώσει ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία του, το οποίο όμως – χρόνια αργότερα – αναθεώρησε θέλοντας να δώσει πιο ρεαλιστική χροιά στους χαρακτήρες του.

Η δεύτερη ιστορία (Μια ευφάνταστη γυναίκα) περιγράφει τον πλατωνικό έρωτα μιας γυναίκας με τον αγαπημένο της ποιητή.

Η επόμενη ιστορία (Το σακατεμένο χέρι) είναι βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα (!) και αναφέρεται στην ιστορία μιας χωριατοπούλας που έχει εγκαταλειφθεί από τον άρχοντα της περιοχής, εραστή της και πατέρα του παιδιού της. Η ζήλεια της για τη νέα του σύζυγο την οδηγεί να θεωρήσει τον εαυτό της υπεύθυνο για μια ανεξήγητη αρρώστια που ταλαιπωρεί τη νεαρή αντίζηλό της.

Το τελευταίο διήγημα αυτής της συλλογής (Μια μικρή παρένθεση) αναφέρεται στην προσπάθεια μιας γυναίκας να κρύψει από το σύζυγό της τη σύντομη αλλά έντονη σχέση της με έναν άλλο άνδρα.

Στο επίμετρο αυτής της έκδοσης η Άννα Σταματοπούλου γράφει :

Το έργο του Χάρντυ χαρακτηρίζει η ειρωνεία, μια ειρωνεία που δεν απευθύνεται  ωστόσο στον ανθρώπινο εγωισμό ή τη διάσταση ανάμεσα στην πραγματική  και την υποτιθέμενη αξία, αλλά σ’ αυτές καθαυτές τις συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης.

……………………………………..

Ωστόσο ο Χάρντυ παραμένει ένας λογοτέχνης όλο δύναμη και ακεραιότητα, αυτός που έδωσε μια επική διάσταση στο γνωστό ρεαλισμό του βικτοριανού μυθιστορήματος. Τα έργα του θεωρούνται αριστουργήματα παρ’ όλα τα λάθη τεχνικής, το ακατέργαστο ύφος και τις ψευδοφιλοσοφικές θεωρήσεις, γιατί τα διατρέχει ένας ρυθμός σωστός, αυτός που ο Χένρυ Τζέιμς χαρακτήρισε ως ‘αίσθηση ζωής’.

thomas-hardy

Αν σας αρέσει η ανάγνωση διηγημάτων, σας συνιστώ θερμά αυτή τη συλλογή, όχι μόνο για τις ωραίες ώρες που πέρασα διαβάζοντας αυτές τις ιστορίες αλλά και γιατί γνώρισα έναν από τους πιο σημαντικούς Βρεττανούς συγγραφείς.

Εκδόσεις : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.