Νοέμβριος με Ντοστογιέφσκι

Πώς να συζητήσεις για τον Ντοστογιέφσκι και τι να πεις μέσα σε μια συνάντηση;

Αυτός ήταν και ο βασικότερος προβληματισμός της παρέας μας που συναντήθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου για να συζητήσει για τον κορυφαίο αυτό Ρώσο δημιουργό.

Ξεκινήσαμε λοιπόν να μιλάμε για τη ζωή του, όπως την γνωρίσαμε από τους συγχρόνους του αλλά και από τον ίδιο μέσα από τα έργα του. Για την οικογένειά του, την παιδική ηλικία του, τις απίστευτες εμπειρίες της ενήλικης ζωής του, την ‘ιερή νόσο’ που τον βασάνιζε, τις διαδρομές του μυαλού του, τον δύσκολο χαρακτήρα του, την επιρροή που άσκησε σε μεγάλους σύγχρονούς του και μεταγενέστερους συγγραφείς.

Μιλήσαμε για τα θέματα που τον απασχολούν στα έργα του όπως η ηθική, η ύπαρξη του Θεού, η ελευθερία της βούλησης, η πατροκτονία και πάνω απ’ όλα ο ίδιος ο άνθρωπος. Όπως έχει πει κι εκείνος : «Να βρεις τον άνθρωπο μέσα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι ένα μυστήριο. Χρειάζεται να το διαπεράσεις στο φως, κι αν αναλώσεις όλη σου τη ζωή σ’αυτό, μην πεις πως έχασες τον καιρό σου. Δεν υπάρχει αντικείμενο τόσο παλιό που να μην μπορεί να ειπωθεί τίποτα καινούριο σχετικα με αυτό.»

 

 

Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης παρήλασαν από μπροστά μας ο πρίγκηπας Μίσκιν και η Ναστάζια Φιλίπποβνα,  ο Ρασκόλνικωφ, ο ανώνυμος ήρωας του Υπογείου, ο Στεπάνοβιτς με τον Σταβρόγκιν, ο Αλιόσα Καραμαζώφ και αυτός ακόμη ο Ιεροεξεταστής.

 

Παραδεχτήκαμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να εξαντληθεί το κεφάλαιο «Ντοστογιέφσκι» σε μία και μόνη συνάντηση και συμφωνήσαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας μαζί του τον Ιανουάριο για να συζητήσουμε τη βιογραφία του γραμμένη από τον  Λ. Γκρόσσμαν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός σε μετάφραση Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Υ.Γ. Η συζήτηση μας απορρόφησε σε τέτοιο βαθμό που αυτή τη φορά δεν βγάλαμε φωτογραφίες.