Μ.Καραγάτσης – η Μεγάλη Χίμαιρα

Άλλη μια συνάντηση της Λέσχης μας ολοκληρώθηκε και ήταν μια συνάντηση στην οποία ακούστηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα. Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, για περίπου 3 ώρες, με αφορμή το βιβλίο του Μ. Καραγάτση “Η μεγάλη Χίμαιρα”, είχαμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε μαζί μας την κόρη του συγγραφέα κυρία Μαρίνα Καραγάτση, με την οποία συζητήσαμε για τον μεγάλο συγγραφέα της γενιάς του ’30 και για το έργο του.

Η κυρία Καραγάτση με προθυμία ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις των μελών της Λέσχης και φανέρωσε εκείνη την πλευρά του συγγραφέα που γνώριζαν μόνο οι δικοί του άνθρωποι.

Συζητήσαμε εκτενώς για τον  χαρακτήρα του συγγραφέα, τις συνήθειές του, τις παρέες του (σχεδόν όλη η γενιά του ’30) και για το στυλ γραφής του.

Μιλήσαμε για την τριλογία “Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο” που αποτελείται από τα τρία μυθιστορήματα “Λιάπκιν”, “Μεγάλη Χίμαιρα” και “Γιούγκερμαν” και για το κοινό τους θέμα της προσαρμογής και της αφομίωσης των αλλοδαπών από την ελληνική κοινωνία.

Για τη “Μεγάλη Χίμαιρα” η κα Καραγάτση μας εξέθεσε τις σκέψεις της σχετικά με το ποιά μπορεί να ήταν η Μαρίνα, η γυναίκα που ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο. Αναφέρθηκε στο στοιχειωμένο κοκκινόσπιτο της Σύρου. Συζήτησε μαζί μας τα θέματα που απασχολούν τον συγγραφέα στη “Μεγάλη Χίμαιρα” (το κυνήγι του ανέφικτου, η γυναικεία ψυχοσύνθεση, η ελληνική επαρχία και η αστική τάξη της εποχής του μεσοπολέμου). Αναρρωτηθήκαμε για το αν ο Καραγάτσης είχε πράγματι επισκεφθεί τη Σύρο και σχολιάσαμε την μεγάλη επιτυχία που σημειώνει η μεταφορά του βιβλίου στο θέατρο από τον εγγονό του, Δημήτρη Τάρλοου.

Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τον Καραγάτση και το έργο του είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ιστορίες για την μητέρα της καλεσμένης μας, τη ζωγράφο Νίκη Καραγάτση, για τον Ν. Εγγονόπουλο, τον Ελύτη, τον Εμπειρίκο κ.ά.

Γύρω στις 9:00 το βράδυ, κλείσαμε αυτή τη μοναδική βραδιά ανακοινώνοντας τα βιβλία που θα συζητήσουμε στη Λέσχη τον Νοέμβριο, κληρώσαμε με τη βοήθεια της καλεσμένης μας ένα αντίτυπο από το καθένα – ευγενική προσφορά των εκδόσεων ΚΑΛΕΝΤΗΣ και ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ -, και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις 30 Νοεμβρίου.