Από το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» στο «Βάλε ένα φύλακα»

Παρά την καταιγίδα και την κίνηση στους δρόμους, μαζευτήκαμε στον ζεστό χώρο της Λέσχης ΣΑΚΑ και η Λέσχη Ανάγνωσης Passé Partout Reading πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση.IMG_0921

Ζεσταθήκαμε με την καταπληκτική σοκολάτα απ’ τα χεράκια του Βασίλη και χαλάσαμε τη δίαιτα για τα σπιτικά κουλουράκια.

Γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τα βιβλία: «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» και «Βάλε ένα φύλακα».

Μιλήσαμε για την συγγραφέα τους, Χάρπερ Λη.

 • Είπαμε ότι ήταν φίλη με τον Τρούμαν Καπότε και μάλιστα –με ομολογία της – ο χαρακτήρας του Ντιλ βασίστηκε σ’ αυτόν, ενώ, το 1966, ο Καπότε αφιέρωσε σε εκείνη το αριστουργηματικό του Εν Ψυχρώ.
 • Είπαμε ότι εικάζεται – αλλά η ίδια δεν το παραδέχτηκε ποτέ – ότι η έμπνευση για το βιβλίο προήλθε από ένα γεγονός που συνέβη όταν η Harper Lee ήταν 5 ετών (το 1931) στο Σκότσμπορο – μια μικρή πόλη της Αλαμπάμα – 9 μαύροι άντρες κατηγορήθηκαν ότι βίασαν 2 λευκές γυναίκες και οι πέντε από αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια ενώ ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είχε πειστεί ότι οι γυναίκες έλεγαν ψέματα.
 • Είπαμε ότι το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και η ιστορία που περιγράφει διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’30,την εποχή δηλ. της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στην Αμερική. Λόγω κυρίως του θέματος του ρατσισμού, οι εκδότες συμβούλεψαν τη Harper Lee να ξαναγράψει το βιβλίο που τους πρότεινε και να αφηγηθεί την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Το βιβλίο που αρχικά έδωσε στους εκδότες της ήταν το «Βάλε ένα Φύλακα» και το βιβλίο που εκδόθηκε πρώτο είναι το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια».
 • Είπαμε ότι το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» που έχει σαν θέμα τον παραλογισμό, τη βία και το ρατσισμό στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του 1930, διδάσκεται στα σχολεία ως πρότυπο δείγμα αντιρατσιστικής λογοτεχνίας, δεν έχει σταματήσει από τότε να εκδίδεται σε όλο τον κόσμο και έχει πουλήσει πάνω από 20 εκ. αντίτυπα.
 • Είπαμε ότι το 1962 έγινε ταινία με τον Γκρέγκορυ Πεκ στο ρόλο του Άττικους Φιντς. Η Χάρπερ Λι, που συνδέθηκε στενά με τον Πεκ (του είχε μάλιστα χαρίσει και το ρολόι του πατέρα της), είχε πει για τον ίδιο: «Σ’ αυτή την ταινία ηθοποιός και ρόλος ταυτίστηκαν»
 • Τέλος είπαμε ότι όταν ρωτήθηκε πριν από μερικά χρόνια γιατί δεν έγραψε τίποτε άλλο πέρα από την πρώτη και μοναδική επιτυχία της, απάντησε ότι δεν είχε να πει τίποτε περισσότερο από όσα είχε ήδη πει στο πρώτο της βιβλίο.

Συζητήσαμε για τα δύο βιβλία :

 • Αναφέραμε περιληπτικά την ιστορία και τα κυριότερα σημεία του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια». (Ευχαριστούμε Νατάσσα!)
 • Αναλύσαμε τους τίτλους των βιβλίων.
 • Συζητήσαμε για το ποια και πόσα ήταν τελικά τα κοτσύφια της ιστορίας. (Μπράβο Μαριλένα και Μαριέττα, μας δώσατε μια άποψη που δεν είχαμε σκεφτεί!)
 • Συζητήσαμε τους συμβολισμούς που υπάρχουν στο βιβλίο.
 • Απαριθμήσαμε τα θέματα τα οποία θίγει η Λη στα βιβλία της. (προκατάληψη, ρατσισμό, διαπαιδαγώγηση κ.λ.)
 • Συγκρίναμε τις συμπεριφορές και αντιδράσεις των Καλπούρνια, Μις Μωντ και θεία Αλεξάνδρα.
 • Συγκρίναμε την Σκάουτ του πρώτου βιβλίου με την Σκάουτ του δεύτερου.

Ανακοινώσαμε το βιβλίο που θα διαβάσουμε τον Ιούνιο και κληρώσαμε δωράκια (ευχαριστούμε τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και  το The Original Book Bag).