Έλενα Φερράντε – η Υπέροχη Φίλη μου

Στον κήπο της Λέσχης ΣΑΚΑ συναντηθήκαμε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και με τη συνοδεία καφέ, αναψυκτικών και γλυκού  – που έφερε η φίλη μας Μαριλένα – συζητήσαμε το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, «η Υπέροχη Φίλη μου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

13595419_10210188829340830_1096054024_n

Μαζί μας ήταν η μεταφράστρια των βιβλίων Δήμητρα Δότση, η οποία  μας μάγεψε με τις πληροφορίες που μας μετέφερε γι’ αυτή τη μυστηριώδη συγγραφέα.

Συζητήσαμε για τη Φερράντε :

Είπαμε ότι οι εικασίες για την ταυτότητά της είναι πολλές.  Αυτά που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι είναι γυναίκα και  μητέρα.

Το 1991, όταν επρόκειτο να δημοσιευθεί το πρώτο της μυθιστόρημα, η Φερράντε έστειλε στον εκδότη της μια επιστολή, σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα λάβει μέρος σε συνέδρια ή συζητήσεις, και δεν θα πάει να παραλάβει βραβεία, αν της απονεμηθούν. Επίσης δήλωσε ότι όλες οι συνεντεύξεις που θα δίνει θα   είναι γραπτές και όχι πολύ συχνές. Έτσι καθόρισε τις αρχές της και δεν ξέφυγε ποτέ από αυτές. Η ίδια έχει εξηγήσει αυτή την επιλογή της να παραμείνει ανώνυμη, υποστηρίζοντας ότι  ένας συγγραφέας που εκτίθεται στη δημοσιότητα αποδέχεται ότι όλη του η ζωή μαζί με την προσωπικότητά του τοποθετούνται προς πώληση μαζί με το βιβλίο.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει δώσει γραπτώς τις απαντήσεις της σε συνεντεύξεις και έχει στείλει αρκετές επιστολές και όλα αυτά μαζεύτηκαν σε μια συλλογή που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα που κεντρίζει όλους τους αναγνώστες της: Ποια είναι η Ελενα Φερράντε;

Η Φερράντε προτιμάει να γράφει τα βιβλία της με τη μορφή αφήγησης όπου η γραφή της είναι σαφής και άμεση, ιδιαίτερα όταν καταπιάνεται με πραγματικά περιστατικά της καθημερινότητας. Το γράψιμό της έχει μια σπάνια διαύγεια, είναι συχνά επιγραμματικό και συγκρατημένο και η κατανόηση που δείχνει στις ακρότητες των ηρώων της δεν έχει όρια.

Έχει γράψει αρκετά αξιόλογα μυθιστορήματα. Στη χώρα μας έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ το «Μέρες εγκατάλειψης», (σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα).

Συζητήσαμε για το βιβλίο τα εξής :10785

  • Συζητήσαμε για το κατά πόσο το εξώφυλλο του βιβλίου είναι αντιπροσωπευτικό του περιεχομένου ή παραπέμπει σε πιο “γυναικεία” λογοτεχνία.
  • Αναλύσαμε τη φιλία της Ελενας και της Λίλας.
  • Είπαμε με ποιά από τις δύο φίλες ταυτιστήκαμε και αν αλλάξαμε γνώμη καθώς προχωρούσαμε στην ανάγνωση του βιβλίου.
  • Αναρρωτηθήκαμε πόσο ειλικρινής είναι η Έλενα στην αφήγησή της;
  • Επισημάναμε ότι εκτός από τη φιλία των δύο κοριτσιών, η Φερράντε αναφέρεται και σε άλλες σχέσεις : στη σχέση μεταξύ αδελφών, μεταξύ συζύγων, μεταξύ μητέρας και κόρης, γειτόνων, δασκάλων και μαθητών κ.λ. και συζητήσαμε τις πληροφορίες που παίρνουμε για την εποχή και την περιοχή από αυτές.
  • Αναγνωρίσαμε κάποιες ομοιότητες με περιοχές της Ελλάδας.
  • Συζητήσαμε για τους άντρες του βιβλίου και τον τρόπο αντίδρασής τους σε κάποιες συγκεκριμένες σκηνές της ιστορίας.
  • Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για τον Στέφανο και τέλος πάντων είπαμε ότι δεν βλέπουμε την ώρα να διαβάσουμε τη συνέχεια αυτής της καταπληκτικής ιστορίας.

Ανακοινώσαμε τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι και κληρώσαμε 3 από αυτά. (Τα βιβλία που κληρώθηκαν είναι ευγενική προσφορά των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗΣ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ΩΚΕΑΝΙΔΑ)

Τέλος είπαμε ότι ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε και δώσαμε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο!

Καλό Καλοκαίρι!