Φεβρουάριος 2018-Κλείσιμο θεματικής ενότητας για την Κλασική Ρωσική Λογοτεχνία

Ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο φθινόπωρο έκλεισε αυτό τον μήνα. Η θεματική ενότητα για την Κλασική Ρωσική Λογοτεχνία, μετά από ένα ταξίδι λίγων μηνών, στη διάρκεια του οποίου ταξιδέψαμε με τον Γκόγκολ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι και τον Τσέχωφ, έφτασε στο τέλος της.

Μάθαμε αρκετά αυτό το διάστημα και όχι μόνο για τη Ρωσική λογοτεχνία. Μέσα από τα έργα τους αγαπήσαμε τους δημιουργούς και δεθήκαμε περισσότερο μ’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη χώρα.

Με καλεσμένο τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη, κλείσαμε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, την σημαντική αυτή θεματική ενότητα.

Βαθύς γνώστης του ρωσικού πολιτισμού αλλά και της ρωσικής νοοτροπίας ο  κ.  Τριανταφυλλίδης, μας εξήγησε γιατί για τον δυτικό κόσμο η Ρωσία παραμένει άγνωστη χώρα. Ανέλυσε σε βάθος τις παραδοχές που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να μελετήσει και να κατανοήσει αυτό τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε στα διάφορα ιδεολογικά ρεύματα που επηρέασαν την ταυτότητα του ρωσικού λαού και στους ‘δαίμονες’ της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Μαζί του γνωρίσαμε όψεις της ζωής των εμβληματικών Ρώσων λογοτεχνών αλλά και την επιρροή του έργου τους στα γεγονότα του 1917. 

Τέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην σοβιετική περίοδο των ρωσικών γραμμάτων, τις λογοτεχνικές κατακόμβες και τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

Αποχαιρετήσαμε τον κ. Τριανταφυλλίδη, ευγνώμονες για την πρόθυμη συμμετοχή του στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε τη Ρωσική Λογοτεχνία, με την υπόσχεση να τον ξαναδούμε σύντομα σε επόμενη σχετική θεματική ενότητα.