ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

στις

0008302_195Το βιβλίο «Ημερολόγιο του Χειμώνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου, είναι μία  διασκεδαστική και ταυτόχρονα μελαγχολικά ευαίσθητη καταγραφή της ζωής του συγγραφέα Πωλ Ώστερ, από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα.
Λίγες μέρες πριν τα εξηκοστά τέταρτα γενέθλιά του, στο κατώφλι του χειμώνα της ζωής του, ο συγγραφέας της «Τριλογίας της Νέας Υόρκης», διακατέχεται από την ανάγκη να κάνει μια αναδρομή σε όσα έζησε, από τότε που μπορεί να θυμηθεί. Να αναλύσει, να εξηγήσει και να καταλάβει. Να προλάβει να πει!

Στήνει λοιπόν τον εαυτό του απέναντί του και ξεκινάει :

«Μίλα τώρα προτού να είναι πολύ αργά. Κι έπειτα να ελπίζεις ότι θα συνεχίσεις να μιλάς ώσπου να μην υπάρχει πια τίποτε άλλο να ειπωθεί. Στο κάτω κάτω ο χρόνος εξαντλείται.»

Όλα όσα στιγμάτισαν τη ζωή του, διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του και συνέβαλαν σ’ αυτό που είναι σήμερα, είναι καταγεγραμμένα σ’ αυτό το βιβλίο με το απαράμιλλο στυλ του Πωλ Ώστερ. Οι ουλές που έμειναν στο πρόσωπό του και

«καταλαβαίνεις ότι είναι σημάδια ζωής, ότι οι δαντελωτές γραμμές που χαράχτηκαν στο δέρμα του προσώπου σου είναι γράμματα του μυστικού αλφαβήτου που ιστορεί το ποιος είσαι».

Η εφηβεία με τη σεξουαλική αφύπνιση και τις αγωνίες της. Ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο που τον οδήγησε στην απόφαση να μην ξανακαθίσει ποτέ σε τιμόνι αυτοκινήτου. Ο θάνατος του πατέρα του που τον άφησε

«με την αίσθηση ενός ανεκπλήρωτου έργου, με τη μάταιη διάψευση λόγων που δεν ειπώθηκαν, ευκαιριών που χάθηκαν για πάντα».

Τα σπίτια στα οποία έζησε σε όλη την μέχρι τώρα ζωή του. Η αναζήτηση της καταγωγής μέσα από τη «γενετική δεξαμενή της ανατολικής Ευρώπης». Η κατάρρευση από το θάνατο της μητέρας του. Οι κρίσεις πανικού. Οι γυναίκες της ζωής του και ιδιαίτερα η δεύτερη γυναίκα του με την οποία δηλώνει ακόμη ερωτευμένος. Τα φαγητά που γεύτηκε, τα ταξίδια που πήγε, τα συναισθήματα που δεν κατάφερε να εκφράσει στην ώρα τους και εν τέλει τα βιβλία και η ανάγκη του για τη συγγραφή, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη που ανακαλύπτει εκ νέου τον αγαπημένο του συγγραφέα.

«Είσαι το δίχως άλλο ένα άτομο με  ελαττώματα, ένα πληγωμένο άτομο, ένας άνθρωπος που από την αρχή κουβαλούσε μέσα του ένα τραύμα – για ποιόν άλλο λόγο πέρασες ολόκληρη την ενήλικη ζωή σου αιμορραγώντας λέξεις πάνω σε μια σελίδα;»AusterEnCasaBrooklyn

Ευχαριστήθηκα την ανάγνωση του Ημερολογίου του Χειμώνα – όπως ευχαριστιέμαι την ανάγνωση όλων των βιβλίων του Πωλ ‘Ωστερ – και χαίρομαι που μέσα από αυτό τον γνώρισα και τον κατάλαβα λίγο περισσότερο.

Εκδόσεις : ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

3 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η θ. λέει:

    και σήμερα κυκλοφόρησε το καινούργιο του.

    Μου αρέσει!

    1. ναι, ναι, δεν βλέπω την ώρα να το πιάσω στα χέρια μου.

      Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.