ΜΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

b90463Οι Μέρες Εγκατάλειψης είναι η λεπτομερής και αφοπλιστικά ειλικρινής καταγραφή του πρώτου διαστήματος του χωρισμού της Όλγας από τον Μάριο, τον επί 15 χρόνια σύζυγό της με τον οποίο έχει δύο παιδιά.Είναι μια μικρή ιστορία που έχει για φόντο το διαμέρισμα της οικογένειας και πρωταγωνιστές την ίδια την οικογένεια, τον σκύλο της και έναν ιδιαίτερο γείτονα.

Η Φεράντε σ ’αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα ψάχνει βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και εξετάζει με ακρίβεια τα ταξίδια του μυαλού και τον πόνο που συνοδεύει την εγκατάλειψη. Αφήνει δε με αριστοτεχνικό τρόπο να εννοηθεί  ότι με τη λέξη «εγκατάλειψη» δεν αναφέρεται μόνο στην φυγή του Μάριο αλλά και στην κατάσταση του μυαλού της Όλγας μετά τον χωρισμό.

Η Όλγα μετά την εγκατάλειψη από τον σύζυγό της χάνει το μυαλό της εγκαταλείποντας κι εκείνη με τη σειρά της τα παιδιά της, τους φίλους της και τον ίδιο της τον εαυτό. Είναι μια απελπισμένη και επικίνδυνη καταβύθιση στα πιο σκοτεινά σημεία της ψυχής όπου αναγκάζεται να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Η ιστορία είναι συγκλονιστική και σε αρκετά σημεία βίαιη και παρόλο που η γλώσσα κάποιες φορές ενδεχομένως να σοκάρει, βοηθάει στο να μεταφέρει την ένταση της ιστορίας, μιας ιστορίας που δεν είναι ευχάριστη αλλά δύσκολα ξεχνάει κανείς.

Εκδόσεις ΑΓΡΑ 2002

3 Comments Add yours

 1. Ελένη Σαρρή says:

  Προτείνω στα μέλη της Λέσχης μας να διαβάσουν και το προηγούμενο βιβλίο της Φεράντε, το “Μέρες Εγκατάλειψης’, ώστε να έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη συγγραφέα. Το βρίσκεις και αυτό από το (γενικό) βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ -αν και είναι έκδοση άλλου Οίκου- και μάλιστα με την έκπτωση της Λέσχης μας!
  Ευχαριστούμε, Βάσω΄, που χάρη σε εσένα παραγγέλνουμε και διαβάζουμε, με μείον 30%, τα πάντα!!

  Like

  1. Χαίρομαι πολύ που οδηγήθηκες και στο άλλο βιβλίο της Φερράντε. Σίγουρα τώρα την καταλαβαίνεις καλύτερα.
   Όσο για τις προσφορές περίμενε να δεις τι σας έχω ετοιμάσει για το καλοκαίρι!!

   Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.